Αλλεργίες

Αν είστε αλλεργικός, μπορεί να αντιδράτε εμφανίζοντας διάφορα συμπτώματα, σε μία ή περισσότερες συγκεκριμένες ουσίες.

Κάθε ουσία που μπορεί να προκαλεί κάποια αλλεργική αντίδραση ονομάζεται αλλεργιογόνο.

Οι αλλεργίες εμφανίζονται με εκδήλωση:

 • καταρροής σε μύτη και μάτια
 • άσθματος
 • δερματικού εκζέματος
 • πρηξίματος
 • φαγούρας – κνησμού

Επίσης μπορεί να προκληθεί ακόμα και το αναφυλακτικό σοκ, κατάσταση άμεσα επικίνδυνη για την ζωή του ατόμου

Το 40 % των ατόμων με αλλεργική αρινίτιδα, αναπτύσουν πρόσθετα και αλλεργικό άσθμα

ΤΥΠΟΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΩΝ TEST

 • Ενδοδερμική Τεχνική
 • Τεστ πρόκλησης
 • Εξετάσεις αίματος
 • Δερμοαντιδράσεις δια Νυγμού (με τσίμπημα): Η τεχνική αυτή περιλαμβάνει την είσοδο ελάχιστης ποσότητας εκχυλίσματος αλλεργιογόνου στην επιδερμίδα με το άνοιγμα μιας μικρής, αόρατης οπής με σκαριφιστήρα
  Αν έχετε κάποια αλλεργία, τα συγκεκριμένα αλλεργιογόνα στα οποία είστε αλλεργικός, θα προκαλέσουν στο δέρμα σας μία μικρή τοπική αντίδραση (κοκκινίλα, πομφός, κνησμός).

Τα πιο συνηθισμένα  αλλεργιογόνο που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα είναι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, γύρεις φυτών, ζιζανίων ή δέντρων, μύκητες και επιθήλια ζώων όπως η γάτα και ο σκύλος.

Οι δοκιμασίες νυγμού (skin prick tests) χρησιμοποιούνται στην αναπνευστική αλλεργία (αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα και αλλεργικό άσθμα),

ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (ΑΠΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ)

Η ανοσοθεραπεία (απευαισθητοποίηση) είναι μια μορφή θεραπείας των αλλεργικών παθήσεων που στοχεύει στην ίαση σε αντίθεση με τη συμπτωματική (φαρμακευτική) θεραπεία που στοχεύει στην ανακούφιση-αντιμετώπιση των κλινικών συμπτωμάτων. Η θεραπεία αυτή γίνεται με εκχυλίσματα αλλεργιογόνων (δηλαδή των ουσιών που προκαλούν τις αλλεργίες).

Η ανοσοθεραπεία διακρίνεται σε ενέσιμη και υπογλώσσια

Η διάρκεια της ανοσοθεραπείας καθορίζεται από  την ανταπόκριση του ασθενή. Κατά κανόνα, η διάρκεια της θεραπείας κυμαίνεται από 3 έως 5 έτη με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ορατά μετά τη συμπλήρωση του πρώτου έτους θεραπείας.

Η θεραπεία αυτή γίνεται από τον ίδιο τον ασθενή στο σπίτι του βάσει προγράμματος που χορηγεί ο θεράπωνΙατρός. Παρά το γεγονός ότι η ασφάλεια της υπογλώσσιας ανοσοθεραπείας είναι τεράστια, σπάνια παρατηρούνται τοπικές αντιδράσεις στο στόμα (κυρίως) ή ήπιες γαστρενερικές διαταραχές. που αντιμετωπίζονται φαρμακευτικά βάσει των οδηγιών που χορηγεί ο Ιατρός κατά την έναρξη της θεραπείας. Η ανοσοθεραπεία αναβάλλεται σε περιπτώσεις εμπύρετου νοσήματος, εγχειρήσεων, στοματικών προβλημάτων, ακροαστικών ευρημάτων εκ των πνευμόνων ή άλλης παθολογικής καταστάσεως. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης η ανοσοθεραπεία μπορεί να συνεχιστεί σε μικρές δόσεις με τη σύμφωνη γνώμη της ασθενούς και του γυναικολόγου της.

Για την διενέργεια των TEST ο ασθενής πρέπει να έχει διακόψει τα αντιισταμινικά φάρμακα (χάπια, ρινικά spray ή κολλύρια), τουλάχιστον 7 ημέρες πριν, ενώ ακόμα απαιτείται προσοχή όταν λαμβάνονται ηρεμιστικά, αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασικά, κ.ο.κ.

Να τονίσουμε ότι τα τεστ αυτά είναι ανώδυνα και ασφαλή.

Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημά σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.

Κοινοποιήστε στο ...